Så kommer du igång med träning

Så kommer du igång med träning

maj 21, 2020 Av av marta

Att börja träna kan vara lättare sagt än gjort, men när du väl har kommit igång är det lättare att fortsätta. Det är roligt att träna, men det kan vara svårt att ta de första stegen för att verkligen få träningen att bli en del av ditt liv.

Hälsa och träning

Hälsa och träning hör ihop, och det vet de flesta av oss redan. Men det är inte alltid lätt att veta hur man ska börja träna, i alla fall om det var länge sedan som du rörde på dig eller om du har vuxit upp i ett hem där träning och hälsa inte var naturligt. Men alla kan börja träna och leva mer hälsosamt. Det första du behöver göra är att komma på en träningsform som passar dig och ditt vardagsliv. Ibland kan det vara lättare att följa med en kompis som går på gympa en gång i veckan eller som brukar promenera på kvällarna, än att börja på egen hand.

Ha ett mål

Många gånger är det lättare att göra något om vi har ett mål, som att gå ner i vikt, springa Blodomloppet eller att klara av att vandra Kungsleden. Oavsett vilket mål som vi har, är det viktigt att fokusera på själva processen. Om ditt mål är att gå ner i vikt och du stirrar dig blind på siffrorna på vågen, så är det mycket svårare att lyckas, än om du hittar en träningsform som du verkligen tycker är roligt. Om du är mycket socialt lagd, kan du promenera med dina bästa vänner och kombinera nytta med nöje. Om du alltid drömt om att spela tennis, så kan det vara ett bra sätt att komma igång med träningen. Samtidigt underlättar det att ha ett mål med själva träningen. Då får du en känsla utav att du är på väg någonstans och du kan även mäta din framgång. Om ditt mål är att klara av att springa ett lopp, så kommer det att underlätta om du för en löpdagbok, där du skriver upp hur långt du har gått eller joggat den dagen och hur snabbt det gick. På det sättet kan du se hur du förbättrar dina resultat. För att lyckas behöver du alltså både ett mål, men samtidigt också älska vägen fram till målet.

Rolig utrustning

Det är faktiskt lättare att ta sig ut i elljusspåret i ett par sköna och snygga sportkläder, än i ett par gamla skor och urtvättade joggingbyxor med fläckar. För att komma igång med träningen kan du inspirera dig själv genom att gå till en sportaffär och köpa utrustning eller nya kläder. Det handlar inte om att köpa dyra saker, utan det kan räcka med en snygg keps, nya tights eller bara en färggrann t-shirt.