Bygga muskler utan kött

Bygga muskler utan kött

juli 24, 2021 Av av Magnus

Trots att allt fler väljer att äta vegetariskt och utesluta kött ur sin diet så finns det fortfarande en tro att man som vegetarian eller vegan inte kan bygga muskler. Många elitidrottare har dock bytt kost till helt djurfri och visar genom det att det är fullt möjligt att bygga muskler utan kött.

Planera ditt proteinintag

Protein är den stora byggstenen för den som vill bygga muskler. Kött innehåller mycket protein och är enkelt att laga, men baljväxter såsom bönor, ärtor, linser och jordnötter innehåller ungefär lika mycket protein som kött. Dessa kan dock ta längre tid att tillaga i och med att de behöver blötläggas och kokas. Men det går även att köpa färdigkokta för snabb tillagning. Idag finns det även veganska proteinbars och proteinpulver att köpa för den som behöver extra substitut.

Håll hela träningen djurfri

Det är dock inte bara maten du behöver fundera över om du ska leva ett liv som vegan. Animaliska produkter finns i många andra typer av varor såsom kläder, drycker och rengöringsprodukter. Ibland har även rengöringsprodukter och smink testats på djur. Det går dock att hitta hår- och hudvård som är helt veganska som exempelvis hos Maria Nila så att du kan fräscha upp dig efter träningen med gott samvete.

Träna för att bygga muskler

Att träna för att hålla sig i form och träna för att bygga muskler skiljer sig åt. För att bygga muskler krävs i regel tyngre men färre lyft. Ett bra sätt att börja är att göra basövningar som använder många muskelgrupper på en gång såsom marklyft, knäböj och bänkpress. Gör dessa övningar ungefär tre gånger i veckan till en start och öka tyngden successivt. I början kommer du kunna öka med många kilon mellan passen, men ju tyngre det blir desto mindre blir ökningen. När du kommit igång ordentligt kan du börja göra mer muskelspecifika övningar och lägga upp scheman där du tränar armar ett pass, ben ett pass, rygg ett pass och så vidare. Att platåa, inte kunna öka vikten, är vanligt men kan överkommas genom att byta övningar.